Medicinski program vježbanja

Medicinske vježbe su temelj svake preoperativne pripreme i postopretivne rehabilitacije koje provodi fizioterapeut u dogovoru s fizijatrom. Sastoje se od grupe sustavno složenih vježbi po individualiziranom programu pacijenta u svrhu što bržeg i učinkovitijeg oporavka.

KINEZIOTERAPIJA

1 PASIVNE VJEŽBE – fizioterapeut izvodi vježbe

2 AKTIVNOPOTPOMOGNUTE VJEŽBE – pacijent izvodi vježbe uz pomoć fizioterapeuta

3 AKTIVNE VJEŽBE- pacijent samostalno izvodi zadane vježbe

Vježbe provodimo da granice boli. Radi postizanja punog opsega pokreta lokomotornog sustava i smanjenja boli ili radi jačanja muskulature. Nudimo individualan princip ( jedan pacijent i jedan fizioterapeut) ili grupne vježbe (jedan fizioterapeut i više pacijenata).

 

MEDICINSKA GIMNASTIKA

Medicinska gimnastika obuhvaća niz medicinskih vježbi kojima nastojimo povećati mišićni tonus, opseg pokreta i fleksibilnost. Gimnastika podiže i opće raspoloženje, ubrzava krvotok, oslobađa od stresa i pomaže pri održavanju kondicije tijela.

Princip medicinske gimnastike u kojem smo za Vas osmislili program vježbi je vrlo PRECIZAN, BEZBOLAN, UČINKOVIT i što je najvažnije DUGOROČAN. Uz to kroz program Vas prati budno i stručno oko naših fizioterapeuta, koji su uvijek dostupni za pomoć, razgovor ili edukaciju.

MEDICINSKA GIMNASTIKA obuhvaća ljude svih dobnih skupina stoga „DODAJTE ŽIVOT GODINAMA, A NE GODINE ŽIVOTU!“

Zajedno smo u borbi protiv:

– degenerativnih promjena na zglobovima

– osteoporoze, reumatskih stanja

– deformacije kralježnice

– posljedica postoperativnih stanja kralježnice

– kroničnog umora, otečenosti, celulitnih te masnih naslaga

Vježbanje je najisplativija investicija, u godine koje nam dolaze!  

 

NEUROLOŠKI KUTAK

 

BOBATH TEHNIKA

Bobath koncept je pristup koji cilja na rješenje problema kroz procjenu i tretman pojedinaca koji imaju smetnje FUNKCIJE, POKRETA I POSTURALNE KONTROLE zbog oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Obuhvaća tretman različitih stanja poput moždanog udara, povreda glave, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i dr.

Kod takvih tipova pacijenata javlja se pareza ili plegija (slabost ili oduzetost), promijenjen mišićni tonus , a često su prisutni poremećaji senzorike i percepcije tijela.

Sadašnja praksa po Bobath konceptu je posvećena ponovnom učenju učinkovitijeg funkcionalnog pokreta kroz manipulacije različitim senzoričkim informacijama. Cilj učinkovitog pokreta je započinjanje selektivnih pokreta prilagođenih aktivnostima svakodnevnog života i zaustavljanje masovnih, nepravilnih obrazaca. To postižemo kroz integraciju i interakciju PERCEPCIJSKIH, MOTORIČKIH, KOGNITIVNIH i EMOCIONALNIH sistema.

Svaki tretman je individualno i holistički isplaniran te uvijek iznova aktualiziramo terapijske ciljeve na osnovu konstantne fizioterapeutske procjene.

 

MIRROR TEHNIKA

Mirror terapiju koja za cilj ima otklanjanje fantomske boli. Naime fantomska bol se definira kao osjećaj fizičke i perzistirajuće boli u dijelu tijela koji fizički nije sastavni dio tijela. Fantomska bol je također osjećaj koji dolazi iz dijela tijela koji je amputiran.

Razna medicinska stanja poput dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava mogu dovesti do amputacije ekstremiteta te potencijalnog pojavljivanja fantomske boli. Ono što je zanimljivo je da se ovaj osjećaj, fantomska senzacija, često pojavljuje i kod osoba koje su rođene bez ekstremiteta što znači da iako su te osobe od samog začeća i razvoja neuralne cijevi uskraćene za te ekstremitete i neuralne puteve odgovorne za njihovu inervaciju, mozak i dalje pretpostavlja da su ti ekstremiteti prisutni i ponaša se prema njima u skladu sa time. Navedeno dokazuje novije promatranje fantomske boli i fantomske senzacije kao nešto što ne nastaje u nedostajućem ekstremitetu, već se događa u leđnoj moždini i mozgu.

Mirror terapija u slučaju obje navedene fantomske problematike nudi neinvazivno, učinkovito i održivo rješenje koje za posljedicu nema umanjenje ili oštećenje općeg zdravstvenog stanja korisnika ove tehnike bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom zdravlju. Mirror terapija je prepoznata kao  najbolje moguće rješenje za otklanjanja posljedica amputacije ekstremiteta, a uz pomoć ponovnog mapiranja mozga, neuroplastičnosti i kortikalnog restrukturiranja latentnih neuralnih puteva u periodu najčešće definiranom unutar 5 tjedana.

Kontaktirajte nas

Dragi pacijenti, možete nas kontaktirati putem slijedećih opcija

Poliklinika Novoselec
Adresa: Ive Tijardovića 4,
31000 Osijek,
Telefon: 031 657 888
E-mail: info@poliklinika-novoselec.hr


 

Radmila Khaznadar, dr.med. specijalist fizijatar
Vanda Glavaš , med.sestra
Petra Pović, bacc. physoth.
Domagoj Koški, bacc.physoth.
Filip Blažević, bacc. physoth
Darko Anić, fizioterapeutski tehničar
Ivan Mikec, fizioterapeutski tehničar